Uczniowie klasy 2a i 2b wspólnie z wychowawcami przygotowali w swojej klasie pożywne i kolorowe śniadanie. Stół pięknie nakryła i przyozdobiła pani Grażynka i pani Tereska. Na klasowym stole pojawiły się tylko i wyłącznie zdrowe produkty, jak: różnorodne pieczywo (ciemne, pełno i wieloziarniste, z dodatkiem sezamu i maku), warzywa: świeże pomidory, ogórki, rzodkiewka, zielona i krucha sałata, rzeżucha, owoce: jabłka, gruszki, a także sery, jajka ze szczypiorkiem.
Dzieci według własnego pomysłu przygotowały pyszne kolorowe kanapki. Wszystko wyglądało wyśmienicie i przepysznie pachniało!
Śniadanie zniknęło ze stołu jak świeże bułeczki ze sklepu . Uczniowie mieli pełne brzuszki i wesołe minki. W trakcie wspólnego posiłku, dzieci dowiedziały się, dlaczego śniadanie jest tak ważne dla prawidłowego rozwoju ich młodego organizmu. Wychowawczynie zaprezentowały dzieciom piramidę żywieniową i omówiły podstawowe zasady zdrowego odżywiania.
Dzieci dowiedziały się, jakie produkty zawierają poszczególne składniki odżywcze i są bogate w witaminy, niezbędne do budowy kości i wzrostu. Przekonały się, że warto dbać o prawidłową dietę, bo tylko wtedy będą zdrowe i pełne i energii. Zdrowe śniadanie daje siłę zarówno do zabawy jak i nauki. Codzienne śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.
Szkolne zabawy w zdrowe jedzenie doskonale integrują małą społeczność klasową.